Wednesday, August 13, 2008

FALL by Zinnie Harris


FALL
*****
Traverse Theatre,
Fall ,ultimul text al lui Zinnie Harris,este o poveste fantasmatica despre apusul civilizatiei, cand mizele politice dezintegreaza adevarurile umane si destinul uman este surclasat de necesitatea politica de a gestiona frica si furia maselor. Originalitatea distopiei propuse provine din problematizarea eficientei fenomenului politic ajunse la maxim rafinament, intr-o tara nenumita a carei instabilitate a dezradacinat oamenii de istorie, valori traditionale si chiar de idealuri.
Cateva personaje marcante –personalitati puternice sau persoane importante in stat – circumscriu situatia politica haotica in care e nevoie de o decizie pe care nimeni nu si-o asuma : soarta celor care au sustinut fostul regim. In asteptarea unei decizii care sa aleaga intre pedeapsa capitala si suspendarea executiilor , oamenii sunt consumati de frica si de neputinta, iar atmosfera devine intolerabila si de neinteles. O vaduva senzuala a unui luptator in fostul regim, un detinut politic care a luptat pentru fostul regim si care urmeaza sa fie executat, un prim ministru chinuit de ideea responsabilitatii , consilierul lui care il manipuleaza pe el si pe imatura lui sotie, o tanara venita de la Londra si care munceste voluntar intr-o asociatie pentru respectarea Drepturilor Omului, un barbat singur si batran care isi doreste o familie – o galerie de personaje care sunt doar fete diferite ale aceleiasi situatii intolerabile , in care nu mai exista diferente clare intre invingatori si invinsi. Reduse la tacere, condamnate la o stare de alarma perpetua, personajele traiesc crize personale alimentate de lipsa de speranta , iar locul in care traiesc pare a fi infernul pe pamant.
Cateva lumini care mai mult ascund decat arata creaza o intimidate stranie intre acesti oameni condamnati la o stare de confuzie si de autocenzura. Intimitatea aceasta poate capata dimensiuni supraumane sau subumane, insa niciodata nu intra in normalitate. Decorul este o imensa structura labirintica de panouri care prin cateva modificari reconfigureaza locul actiunii , un alt loc in aceeasi lume dominata la modul misterios si de neinteles de un rau inexplicabil. Decorul este reprezentat de o caseta segmentata in casete mai mici in care incap oameni, intr-o atmosfera concentrationara care aduce in prim plan contrastul intre lipsa progresului tehnologic si performantele instrumentelor politice.Panourile sunt mutate parca mai mult in ideea de a configura prin acoperire, o acoperire care insa nu e niciodata completa. In aceste casete personajele mai mult divagheaza decat vorbesc, secretele nu schimba cu nimic cursul actiunii, iar idolii se dovedesc a fi marionete care isi doresc sa aiba dreptate . Cel mai pregnant contrast scenografic este cel intre scenele in care apare primului ministru si cele in care apar indivizii obisnuiti, intre ele fiind contrastul intre atmosfera apasatoare si cea hollywoodiana. Prim ministrul este preocupat de contracte si comoditati, in timp ce pe ceilalti lipsa sigurantei ii face pe toti sa se simta inchisi, incercuiti , conjurati.
In prima parte a spectacolului luminile din spate dau fundalul pentru o actiune care e tragica fara a atribui unui personaj o problema singulara, crizele cele mai evidente fiind asimilate psihiatricului sau politicului. Formularea solutiei pentru criza politica pare posibila si accesibila, pana cand primul ministru este trezit din inertia acceptarii sugestiilor de intalnirea cu o fata simpla care il pune sa semneze o petitie pentru suspendarea executiilor. Umanitatea ei, malformata de discursuri idealiste, pare a accentua criza de principii a primului ministru, obsedat déjà de problema consecintelor deciziilor sale pentru milioane de oameni . Ratiunile de stat, deceptia si minciunile scapa controlul asupra unei multimi careia in lipsa valorilor i s-au trezit instinctele . Moartea isi impune imanenta in aceasta lume a pericolului amanat. Consilierul il ucide pe ministru. In final sotia ministrului, insarcinata desi nu-si doreste copil, merge desculta pe strazile orasului, insotita de barbatul singur care ii promite ca o sa aiba grija de ea. Deceptie si tradare.

No comments: